niedziela, 10 lutego 2013

Przepis na musli

Dzisiaj postanowiłam zrobić musli z przepisu Ewy Chodakowskiej i muszę przyznać, że jest na prawdę pyszne ;D Wszystko naturalne i zdrowe, a przy tym pożywne no i przede wszystkim trochę słodkie, więc na 'podgryzkę' nadaje się doskonale. O to przepis: 


Na 1 porcję:
  •   20g nasion słonecznika, dyni
  •   10g płatków migdałowych
  •   20g orzechów laskowych  
  •   40g płatków owsianych 
  •   10g siemienia lnianego(tego nie ma w oryginalnym przepisie)
  •   5g masła
  •   10g miodu


Suche składniki wymieszać w dużej misie. Na patelni roztopić miód i masło. Masę wlać do misy i wymieszać. Na dużej blasze położyć pergamin i wysypać cienką warstwę płatków. Zapiekać w piekarniku o temperaturze ok. 170 st.C na złotobrązowy kolor, od czasu do czasu mieszając. Po ostygnięciu płatki można przechowywać w słoju. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz